Blog

Rodaj (Motorun Açılması)

Faydalı Bilgiler
10 Eylül 2015 Perşembe

Yeni, sıfır kilometre alınan motosikletlerde motor kısmında yer alan sistemlerin ve parçaların birbiriyle uyum sürecinde çalışabilmeleri için “Motor Açma” yada bir başka deyişle “Rodaj” işlemi uygulanması yapılır. 

Rodaj döneminde motosikletler ilk defa kullanıldığından belli bir süre fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılmalıdır. Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir. Çünkü ısınmamış motor üzerindeki sıkıştırmalar, motor içinde aşınmalara ve bunun sonucu silindir ve segmanların sürtünmesinden oluşan parça, çapak ve metal talaşı gibi ufak maddelerin motorunuza zarar vermesine sebep olur. 

Rodaj döneminin avantajı ise kullanıcının motosiklete alışma sürecidir. Ve bu süreçte motosikletinizi 500-1000 km arasında fazla sıkıştırmazsanız, hem motorunuzun kondisyonu bakımından iyi olur, hem de sizin motorla ilişkilerinizi genişletir ve hakimiyet gücünüzü yükseltir. 

Motosikletinizin uzun ömürlü olması ve motosikletten beklenen yüksek verimi verebilmesi için Rodaj işlerinin çok dikkatli ve motoru koruyarak yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda garanti belgesinde yazılan kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallardan bazıları ise;

-Azami son hızın (garanti kitapcığında verilen max. hız) 4 te üçünü geçmemek.
-Uzun süreli aynı viteste ve aynı hızda gitmemek.
-Ani duruş ve kalkışlar yapmamak.
-Motoru yüksek devirlerde çalıştırmamak.
-Motoru sıkıştırmamak.

gibi belirtebiliriz.

Son olarak rodaj süresinde en önemli nokta motorun yüksek devirlerden kaçınılarak kullanılması gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız!

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862