Blog

Sisli Havalarda Motosiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Faydalı Bilgiler
17 Aralık 2015 Perşembe

Çevreyi görmeyi engelleyecek kadar kalın su buğusu olarak nitelendirilen sis, sürücüler için yolculuklarda büyük bir engel ve tehlike oluşturur. Otomobillerden motosikletlere, uçaklardan trenlere kadar pek çok farklı aracın sürüşünü engelleyen sis, özellikle de motosiklet sürme sırasında daha büyük problemlere yol açar. Biz de bu problemlerin önüne geçmek adına, bu yazımızda motosiklet sürücülerine sisli havalarda güvenli yolculukların kapılarını açacak olan önerileri derledik.

İşte sisli havalarda motor sürerken dikkate alınması gerekenler:

Hızınızı Düşürün ve Takip Mesafesini Koruyun

Sisli havalarda motosiklet sürüşü oldukça sıkıntılı geçer. Sisli havalarda en önemli kurallar: net görülebilecek alanda, durabilecek hızda sürüş yapılması ve güvenli sürüş için gerekli olan takip mesafesinin korunmasıdır. Görüş mesafesini düşürerek yoldaki çizgilerin, işaretlerin ve tehlikelerin görülmesini engelleyen sisli havalarda, ani hareketlerden kaçınılmalı ve kontrolü kaybetmemek için yolun sürücüye ait bölümünden dışarıya çıkılmamalıdır.

Diğer Sürücüleri Uyaracak Kıyafetler Tercih Edin

Siste güvenli motosiklet sürüşleri yapmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus; sürücüleri uyaracak kıyafetlerin tercih edilmesidir. Siste görünürlüğü artırmak için giyilebilecek olan reflektörlü yelek, reflektörlü mont ve reflektörlü bot gibi motosiklet ekipmanları, motosiklet sürerken diğer sürücülerin motorcuları görmelerini mümkün kılar ve bu sayede güvenli sürüşlerin kapılarını açar.

Kask Vizörünün Buğulanmasını Önleyici Tedbirler Alın

Sisli havaların bir diğer sıkıntısı ise; kaskın içten nefesle, dıştan ise havada asılı olan su taneciklerinin vizöre çarpmasıyla buğulanmasıdır. Kaskta oluşan bu buğulanmalar, motor sürme sırasında görüş mesafesini daraltır, hatta hiç görünmeyecek hale bile getirebilir. Vizörde oluşan bu buğulanmaları önleyerek güvenli sürüşler yapmak için ise; su kaydırıcı, buğu önleyici veya vizör cilası gibi ürünler kullanılabilir.

Sis Farınızı Açın ve Arada Frene Dokunarak Arka Fren Lambalarını Yakın

Yoğun sisli havalarda alınması gereken bir diğer önlem de; yolu görebilmek için varsa sis farının yakılmasıdır. Çünkü sis farı, normal fara göre daha güçlü ve ışığı dağıtmadan yaydığı için daha etkilidir. Eğer sis farı yoksa kısa far yakılıp, ara sıra korna çalarak sis içinde diğer araçların motosikleti fark etmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca arkadan gelen araçlara karşı uyarı oluşturmak adına ara ara arka frene dokunarak fren lambalarını yakmak da, güvenli motosiklet sürüş deneyimleri edinmek için önemli bir unsurdur.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862