Blog

Motosiklet Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Faydalı Bilgiler
5 Ekim 2018 Cuma

Motosiklet Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motosikletler, tıpkı otomobil, kamyon ve otobüs tarzı araçlarda olduğu gibi bakıma ihtiyaç duyarlar. Şehir içi ve şehirler arası ulaşımda kullanıldığı sırada toz, nem ve benzeri dış etkenlere maruz kaldıkları için olağandan hızlı bir şekilde bakıma sokulmaları gereken motosikletler, yılın belli periyotlarında akü, lastik ve benzeri bölümler üzerinden kontrol edilmelidir. Hem motosikletin uzun süre efektif bir şekilde kullanılabilmesi, hem de sürüşlerin daha güvenli bir hale gelebilmesi için önem arz eden motosiklet bakımında, dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Biz de bu yazımızda motosiklet bakımında nelerin göz önünde bulundurmaları gerektiğine değindik.

İşte motor bakımının püf noktaları:

Akü Bakımı

Motor bakımında ilk olarak akünün durumu kontrol edilmelidir. Özellikle de kış aylarında uzun süre kullanılmayan motosikletlerde akü bakımının düzenli bir şekilde yapılmasında fayda var. Bunun için ilk olarak motosiklet haftada en az bir kez çalıştırılmalıdır. Böyle bir imkân bulunmadığı takdirde de akünün sökülüp tahta bir zemin üzerinde, oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Tekrar takılacağı sırada ise su seviyesinin kontrolü yapılmalı, kablo ve bağlantı elemanlarının temizliği sağlanarak şarj durumu kontrol edilmeli ve akü bakımı 6-9 aylık periyotlarda düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

Lastik Bakımı

Kötü ve bakımsız lastikler, sürücünün ciddi tehlikeler ile karşı karşıya kalmalarına sebep olur ve bu yüzden motor bakımında önemli bir yer tutar. Kış aylarında kullanılmayan motosikletlerin lastikleri, beton zeminde kalmaları sebebi ile zarar görebilir. Bu zararları basınç değişimi ve yapısal bozulmalar olarak nitelendirmek mümkün… Bunları engellemek adına motosiklet park halinde iken lastiklerin yerle temasını kesmek gerekir. Ayrıca lastik bakımı sırasında değişime gerek duyulursa, güvenli sürüşler için balans ayarının yapılması da ihmal edilmemelidir

Zincir Bakımı

Motosiklet bakımında bir diğer önemli konu zincirdir. Her sürüşte bir miktar yıpranan ve dışarıdan gelen toz, nem gibi etkenler yüzünden daha da aşınan zincirler, belirli kilometrelerde kontrol edilmeli ve yağlanarak dayanıklı hale getirilmelidir. Ayrıca zincir bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken esneme payı 2,5-3 cm olarak ayarlanmalıdır. Eğer zincirde esneme payı daha fazla olursa bir süre sonra zincir sık sık atar ve sürüşler keyifsiz bir hal alır, ya da zincirde esneme payı bırakılmazsa yolculuk sırasında zincir kırılır ve sürücünün ciddi problemler yaşamasına sebep olur.

Fren Bakımı

Belirli aralıklarla gerçekleştirdiğiniz motosiklet bakımı sırasında önem göstermeniz gereken son konu da frenlerdir ve frenler, motosikletin en önemli parçalarının başında gelir. Fren bakımı sırasında balatanın aşınma durumuna ve hidrolik yağının seviyesine dikkat edilmelidir. Ayrıca kış aylarında yağmur altında kalan motosikletlerin hidrolik tahliye kanalından içeri su girer ve bu fren pedalında yumuşamaya sebep olur. Bu durumda da fren hazne kapağı açılarak içerisinde yazan seviyeye kadar hidrolik yağı doldurulmalıdır.

« Tüm Makaleler

Foto Galeri

SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862