Blog

5 Soru 5 Cevapta Motosiklet Ehliyeti Almak

Faydalı Bilgiler
5 Kasım 2018 Pazartesi

Araba ve otobüs, minibüs gibi diğer motorlu taşıtlara göre daha kolay ulaşım imkânı sağlayan motosiklet modelleri, özellikle de son 20 yıl içerisinde sık tercih edilen araçlar olarak ön plana çıkmaktadır. Racing’lerden Scooter’lara ve Cruiser’lara kadar geniş bir yelpazeye yayılan motosikletleri sürmek için; A, A1 veya A2 ehliyete sahip olmak gerekir. Bu ehliyetleri almak için de belli şartlar vardır. Biz de bu yazımızda motosiklet ehliyeti almak için neler yapılması gerektiğini irdeledik.

İşte 5 soru 5 cevapta motor ehliyeti almak:

Kimler Motosiklet Ehliyeti Alabilir?

3 motosiklet ehliyeti için de farklı şartlar aranmaktadır. Bunlardan ilki de yaş şartıdır. A1 ehliyet almak isteyen insanların 16 yaşını, A2 ehliyet almak isteyenlerin de 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. A sınıfı ehliyet içinse aranan yaş şartı 24’tür. Ayrıca A sınıfı ehliyet alabilmek için A2 ehliyete 2 yıl sahip olanlar da bu hakka sahiptirler.

Motor Ehliyeti İçin Hangi Kurslara Gidilmelidir?

Motosiklet ehliyeti almak için tercih edilecek kurslarda aranması gereken tek özellik; MEB’e bağlı özel kurum olmaları… Kimlik fotokopisi, biyometrik fotoğraf ve öğrenim belgesi gibi dokümanları alarak ehliyet kursuna başvurabilir ve prosedüre göre kademeli olarak eğitiminizi alabilirsiniz.

Motosiklet Kursundaki Teorik Eğitim Nedir?

İlk defa ehliyet alacak olan adaylara Trafik Bilgisi, Araç Tekniği ve İlkyardım dersleri teorik olarak verilir. Var olan ehliyetini yükseltmek için kursa yazılan adaylara ise sadece direksiyon eğitimi verilir ve bu sayede adaylar yapılması planlanan sınava en iyi şekilde hazırlanırlar.

Motosiklet Kursundaki Pratik Eğitim Nedir?

Motosiklet kursundaki pratik eğitim, sürüşlerdir.  Motor ehliyeti almak isteyenler teorik eğitimin yanı sıra direksiyon eğitimini de alarak motor sürmeyi – biliyorlarsa daha ileri düzeye taşımayı-  öğrenirler ve girecekleri sınavı başarıyla atlatmak için neler yapmaları gerektiğine dair detaylara dikkat ederler.

Motosiklet Ehliyeti Sınavında Nasıl Bir Başarı Gerekir?

Motor ehliyeti almanın son aşaması da; MEB tarafından gerçekleştirilen yazılı ve pratik sınavda 100 puan üzerinden 70 puan almaktır. Yazılı sınavda toplamda 50 soru vardır ve bu 50 soru derslerde değinilen konulardandır. Bu sınavda başarı yakalayan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında ise 5 dakikalık parkur, 30 dakikalık akan trafik olmak üzere toplamda 35 dakikalık bir sürüş yapılır ve bundan da başarıyı yakalayan adaylar motor ehliyeti almayı hak ederler.

« Tüm Makaleler

Foto Galeri

SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862