Blog

Motosikletinizi Kış Uykusundan Uyandırma Zamanı!

Faydalı Bilgiler
26 Nisan 2016 Salı

Havaların ısınmasıyla birlikte açılan motosiklet sezonunda, motosiklet severler şehir içi ulaşımında ve uzun yol seyahatlerinde motosikletlerini daha çok tercih etmeye başladı. Peki yapılan yıllık izin planlarına, kısa hafta sonu seyahatlerine ya da kamp hazırlıklarına motosikletiniz sizin kadar hazır mı?

Kış aylarında garajda beklemiş motosikletinizi ile daha güvenli bir şekilde kullanabilmek için yapmanız gereken bakımlar;

  1. Yakıt Sistemi: Motosikletinizin benzin deposunda kış ayı başında yakıt ile bıraktı iseniz, bekleyen yakıtı boşaltıp deponuzu temizleyiniz. Enjeksiyonlu bir ürüne sahipseniz benzinden kaynaklı oluşabilecek tortulardan dolayı enjeksiyon sisteminin tıkanıp zarar görmemesi için enjeksiyon temizleyici kullanabilirsiniz.
  2. Akü: Akünüzü kontrol ediniz. Marş bastığınız zaman motor çalışmıyor ise akünüzü şarj ediniz. Akünüzün suyunu kontrol ediniz. Eğer akü başlarında oksitlenme var ise temizleyiniz. 
  3. Hava Filtresi: Motorunuzun hava filtresini tıkanıklık yaratabilecek birikintiler var ise bunları temizleyiniz. Eğer tıkalı ise yenisi ile değiştirmelisiniz.
  4. Lastikler: Bütün bir kış bekleyen motosikletinizin lastiklerinizin havalarını ölçüp, lastiğin üzerindeki veya motosikletinizin kullanma kılavuzunda belirtilen ayarlara getirmelisiniz. Eğer soğuk havalarda lastik basınçları düşüp motosikletin ağırlığından dolayı lastikleriniz çatlamış ise can güvenliğiniz için lastiklerinizi değiştiriniz.
  5. Frenler: Fren hidrolik seviyelerini kontrol ediniz. Ön/Arka fren balatalarının bitmemiş olmasına dikkat ediniz. Fren hidroliğinizi 2 yılda bir değiştiriniz. Ayak ve el fren tellerinin bağlantılarını ve sürtünmeye maruz kalan bölümlerini açıp yağlayınız.
  6. Zincir ve Dişliler: Zincir ve dişlilerde gözle görülebilecek aşınmaların olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Zincir paslanması zincirin ömrünü kısaltır ve zincir dişlilerine zarar verir. Bu sebeple zincirinizin yaz aylarında daha sık yağlanmasına dikkat etmelisiniz.
  7. Yağ ve Yağ Filtresi: Kış aylarında motosikletinizi belirli zaman kullanmadıysanız, motosikletinizi kesinlikle çalıştırmadan önce Yetkili Servislerde yağınızı ve yağ süzgeçlerin değiştirmeyi unutmayınız. Çünkü yağ, motosiklet kullanılmadığı süre içerisinde özelliğini kaybedeceğinden dolayı motor kısmı zarar görebilir. Yağ değişim zamanı geldi ise motosikletinizin yağını değiştiriniz ve aynı zamanda yağ filtrenizi de periyodik bakımlarında belirtilen süre içerisinde değiştirmelisiniz. Üreticinizin tavsiye ettiği yağı kullanmalısınız.
  8. Radyatör: Radyatör içindeki su ve antifrizi kontrol ediniz. Eğer su veya antifriz eksik ise öncelikle tamamlayınız. Ancak motosikletinizin eksiğini tamamlarken motorun soğuk olmasına dikkat ediniz.
  9. Aydınlatmalar: Motosikletinizi nemli ve rutubetli bir ortamda depolamadığınızdan emin olunuz, aksi halde elektrik aksamlarında oksitlenme meydana gelebilir, motosikletinizin elektrik aksamları ile ilgili parçaları çalışmayabilir. Bu sebeple motosikletinizin tüm lambalarını ve düğmelerini kontrol ediniz. Farlarınızı ayarlatınız. Kir, toz ve böcek artıkları var ise temizleyiniz.

Uzun süren kış aylarından sonra yaz döneminde motosikletinize yapacak olduğunuz bakımlar ile olası aksilikleri ya da kazaları önlemiş olursunuz. Motosikletinizin tüm bakımlarını ve yaza hazırlıklarını profesyonelce ve eksiksiz yapılması için MONDIAL Yetkili Servislerini tercih ediniz.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862