Blog

Motosiklet Sürerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Faydalı Bilgiler
10 Ekim 2018 Çarşamba

Motosiklet sürücüleri, trafikte uzun yıllardır yer almalarına rağmen halen otomobil, kamyon ya da otobüs gibi araçların şoförleri yüzünden zarar görebiliyorlar. Motosikleti araç yerine koymayan sürücüler sebebiyle yaşanan sıkıntılar; kimi zaman ufak bir sıyrıkla, kimi zaman fiziksel hasarla, kimi zaman da ölümle sonuçlanıyor. Motor sürerken kaza ve benzeri istenmeyen durumların önüne geçmek için cezalar ile önlemler alınmaya çalışılsa da, bu noktada motosiklet sürücülerinin de dikkat etmeleri gereken hususlar var. Biz de bu yazımızda güvenli sürüş için nelerin önemli olduğuna dair detayları derledik.

Şimdi gelin; yazımıza bir göz atalım.

Trafiğe Çıkmadan Lastik ve Fren Kontrolünü Yapın

Motosiklet sürme sırasında dikkat edilecek birçok konu olmasına rağmen sürücüler için önemli ilk husus; yola çıkmadan önce lastik ve fren kontrolünün yapılmasıdır. Eğer fren ve lastikler, sürüşe uygun değillerse, büyük problemlere yol açabilir. Lastiklerin basınç kontrolü yapılarak yırtılma ve benzeri durumlara karşı kontrol edilmesi, frenlerin de tutup tutmadığının denenmesi güvenli sürüş deneyimleri edinmek için gereklidir.

Kolay Görünebilecek Şekilde Giyinmeye Özen Gösterin

Otomobil ya da benzeri araçları sürenlerin sürekli yakındıkları bir konu; motosiklet sürücülerinin dikkat çekici bir şekilde giyinmedikleri ve bu yüzden aynadan baktıklarında onları fark edemedikleridir. Bu problemin önüne geçerek güvenli bir şekilde motosiklet sürmek adına parlak ve fosforlu renklerde motorcu kıyafetleri seçmekte fayda var.

Öfkeli, Heyecanlı ya da Gergin Anlarda Sakinleşmeyi Bekleyin

Hemen her sürücünün yaptığı en önemli hata; duygusal olarak yoğun olduğu bir anda yola çıkmaktır. Öfke, heyecan ya da üzüntü gibi dikkat dağınıklığının ve odaklanma sorununun olduğu anlarda motor sürmek, diğer araçları sürmekten daha tehlikelidir. Bu yüzden duygu patlamasının yaşandığı durumlarda bir süre durup sakinleşmek ve sonrasında motora binmek güvenli sürüşler için son derece önemlidir.

Aynaların ve Sürüş Mesafesinin Kontrolünü Elden Bırakmayın

Motor sürme sırasında aynaların ve sürüş mesafesinin kontrolü, güvenli sürüşler için gerekli konulardır. Hem öndeki araç ile mesafeyi koruyarak frene basıldığında durulacak alanı oluşturmak, hem de şerit değiştirme ya da sollama sırasında sürücünün güvenliğini sağlamak için önemli olan ayna ve sürüş mesafesinin kontrolü, motor sürmenin her anında dikkate alınmalıdır.

İki Freni de Efektif Bir Şekilde Kullanmayı Öğrenin

Motosiklette güvenli sürüş deneyimleri edinmek için öğrenilmesi gereken en önemli konu ise, frenlerin efektif bir şekilde nasıl kullanılacağıdır. Trafikte tehlikeli durumlar ile karşılaşıldığında ön ve arka frenin nasıl kullanılacağı biliniyorsa, büyük problemler ortaya çıkmadan durumun üstesinden gelinebilir, ama fren kullanımı konusunda sıkıntı var ise, en ufak sorunlar bile tehlikeli ve geri dönülmez durumlara yol açabilir. Bu yüzden motor sürmeye başlanılan ilk günlerde sık sık fren çalışmaları yapılmalıdır.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862