Blog

Fren Hidroliği Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Faydalı Bilgiler
14 Temmuz 2015 Salı

Motosiklet sürücülerinin trafikte karşı karşıya kaldıkları problemlerden sonra en büyük sıkıntı yaşadıkları konulardan biri de frenlerdir. Bakımları düzgün ve gerekli dönemlerde yapılmayan motosiklet frenleri, şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda pek çok kazanın sebebi olarak görülmektedir. Basıldığı anda etki etmeyen veya gereğinden fazla tepki veren frenler, hem güvenli sürüşün önüne geçmekte hem de diğer insanların canlarını tehlikeye atmaktadır. Peki tüm bunların önüne geçmek adına fren hidroliği bakımında nelere dikkat edilmelidir?

İşte motosiklet hidroliği bakımının detayları:

Motosikletin En Önemli Parçası: Frenler

Fren hidroliklerinin seviyeleri daha güvenli sürüşler için kullanıcı tarafından her sürüş öncesi kontrol edilmelidir. Periyodik olarak ise hidrolik yağlar, garanti belgesinde belirtilen zaman aralıklarında yapılmalıdır.

Hidrolik haznesindeki yağ seviyesi, fren sistemindeki kaçak-sızıntıdan veya fren balatalarının aşırı yıpranmasından dolayı ideal seviyenin altına düşebilir. İdeal seviyenin altında olan hidrolik yağ, frenlerin efektif bir şekilde kullanılmasına engel olur. Bu yüzden hidrolik yağ seviyesi, yağın modelinde yer alan detaylardaki süreye göre düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Hidrolik bakımında bir diğer önemli unsur da yağın içerisindeki su oranıdır. Hidrolik yağ seviyesi uzun süre düşmese bile bu, frenlerin düzgün çalışacağı anlamına gelmez. Çünkü havayla veya suyla etkileşime giren hidrolik yağlar, zamanla işlevselliğini yitirir ve bir an önce değiştirilmeleri gerekir. Dünya genelinde kabul gören hidrolik yağ-su oranı %1-%2’dir. Su oranının bu seviyelerin üstüne çıkması neticesinde fren sisteminde pas ve korozyonlar oluşmaya başlar. Ayrıca bu oran fren sıvısının kaynama noktasını düşüreceği için sistemde haddinden fazla ısınmalar oluşur ve fren tutma mesafesi normal seviyenin çok üstüne çıkar. Bu yüzden yağ-su oranı sık sık kontrol edilmelidir ve gerekli görüldüğü takdirde acilen değiştirilmelidir.

Siz de motosikletinizi güvenli bir şekilde sürmek istiyorsanız, motosiklet hidrolik bakımını düzenli bir şekilde yapmalı; gerekli gördüğünüz takdirde hidrolik yağı değiştirmeli ve acil durumlarda tamircilerden yardım almalısınız.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862